Róża
Na codzień zaganiani Polacy jedzą szybko i niewłaściwie się odżywiają. Czas temu położyć kres. Warto do swojej codziennej diety włączyc kasze, makarony i pieczywo z pełnego ziarna. A wybór jest rzeczywiście bogaty: żyto, jęczmień, owies, gryka, proso, pszenica etc. Dlaczego akurat węglowodany złożone są takie odpowiednie dla zdrowia? Ponieważ dla prawidłowego funkcjonowania organizmu jest potrzebne stałe stężenie we krwi glukozy. Jest ona źródłem energii dla układu nerwowego. Są wchłaniane stopniowo a tym samym ułatwiają optymalny poziom cukru i co za tym idzie dopływ energii. Lepiej zawsze sięgnąc po jęczmienne krakersy niż batonik, po którym będziemy ospali. Pełne ziarno ma łuskę, która jest źródłem błonnika, który z kolei ułatwia trawienie a więc korzyśc podwójna. Błonnik pęcznieje w żołądku, czujemy sytość, nie jesteśmy głodni.
Osoby chore na cukrzyce winny jeść produkty bogate w błonnik. W zarodku ziarna znajduje się niezwykle cenny składnik, a mianowicie kwas foliowy. Powoduje on rozwój komórek organizmu. Kobiety w ciąży szczególnie powinny go spożywać, ponieważ wzmacnia układ nerwowy płodu. Niedobór wit B9 powoduje nadpobudliwość i trudności z zasypianiem, fosfor i magnez są budulcami kości i zębów. Magnez wzmacnia funkcjonowanie mięsni i układu nerwowego. Żelazo jest konieczne do rozwoju umysłowego, zaś cynk pomaga w gojeniu się ran. Każdy jak poszuka to w licznej ofercie znajdzie coś dla siebie...
LEPIEJ ZAPOBIEGAĆ NIŻ LECZYC!!!! Ta stara prawda jest wciąż aktualna. Przy wyborze mąki sugerujmy się wskaźnikiem zawartości składników mineralnych /popiół/określa sie go liczbowo np. 500 oznacza 0,5% składników mineralnych. Im wskaźnik wyższy, tym lepiej to świadczy o mące. NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWA TO OZNACZONA 2000. Poszukajmy inspiracji na wypieki specjałów/ choćby świątecznych/ z pełnoziarnistej mąki. A może babka z dzikiego ryżu i kaszy gryczanej??? Polecam przepisy w internecie...
*Róża*
Porady życiowe